IFMA Boston Members Volunteer at The Furniture Trust’s Annual Eco-Carpentry Challenge

Congratulations to all who took part in and volunteered at The Furniture Trust’s annual signature event, the 2016 Eco-Carpentry Challenge Showcase on April 28, 2016 in Boston, MA.

The Eco-Carpentry Challenge is a team competition between schools in which industry mentors support their group in re-purposing used office furniture. This event promotes resourcefulness and recycling and provides an opportunity for students to develop their creative carpentry skills while demonstrating their commitment to recycling by creating new products from used office furniture.

We’re proud to have members of our Boston chapter actively involved as mentors and coaches to the Furniture Trust program, including Mike Clancy and John Lorusso, and 2016 contest judge Francine Buck.

East Bridgewater

IFMA Boston’s VP of Membership Francine Buck w/ East Bridgewater Jr./Sr. High School

This year’s winners:

BEST IN CLASS, winning $2,000 in the Large Shop category: Hopedale High School

BEST IN CLASS, winning $2,000 in the Small Shop category: Worcester Alternative High School

OVERALL RUNNER-UP winning $1,000: Whittier Regional High School

PEOPLE’S CHOICE, winning lunch of their choosing: Just A Start Youth Build Cambridge.

Runnner-Up Winner - Whittier Regional Vocational School

Runner-Up Whittier Regional Vocational School

All schools rose to the challenge this year with the amazing creativity and craftsmanship!

A special note of thanks to our IFMA member Mentors, Judges and Volunteers. IFMA Community Project’s committee members in attendance included Andrew Verderame, Diana Firestone, Annie McEvoy, Georgiana Olwell and Jack Davis.

IFMA Community Projects Member Diana Firestone Volunteering at the Event w/ volunteers from Peabody Office

IFMA Community Projects Member Diana Firestone Volunteering at the Event w/ volunteers from Peabody Office

Build to Suit: Designing 275 Wyman Street for Cimpress/Vistaprint Office

MP10150110

By Tim Bailey, AIA associate partner and senior project architect at Margulies Perruzzi Architects

The new 275 Wyman Street office building in Waltham, Mass. was recently completed for owner/developer Hobbs Brook Management, marking a multi-year planning, zoning and design process that brought another high-quality and sustainable building to the Hobbs Brook Office Park. Designed by Margulies Perruzzi Architects (MPA) and built by Commodore Builders, the new, five-story, 315,000 SF Class A office building features a full-service cafeteria, landscaped green roof courtyard, and a 1,050-car parking garage in an office campus setting. Targeting LEED Gold certification (pending), the building is the new North American office for Cimpress, the world leader in mass customization and its well-known brand Vistaprint.

Prior to contracts with Cimpress, and without knowing how many tenants would ultimately occupy the building, MPA designed 275 Wyman for both multi- and single tenancy. The design intent was to create a superbly efficient office building that maximizes the number of people per rentable square foot, with the least amount of waste, while optimizing extensive window line views of the Cambridge Reservoir and surrounding landscape. The building’s floor plates are each 60,000 SF, designed in mirrored pods of 30,000 SF with a bathroom core and shared lobby. The highly efficient design can accommodate four tenants per floor with no wasted common space.

MP08150301_adjustedMost tenants don’t entertain the idea of a build-to-suit lease in a base building that hasn’t started construction unless all the important permits are in place. As part of Hobbs Brook’s master plan for the Hobbs Brook Office Park, 275 Wyman was planned, zoned and permitted with the City of Waltham before Cimpress committed to tenancy. While much of the base building was defined before the lease was signed, Cimpress envisioned great potential for flexibility in the design of the workspace.

Leveraging MPA’s understanding of the base building design, Cimpress selected MPA for the interior design of its high performance office, a move that allowed for greater creativity in design solutions. Cimpress sought to: 1) offer collaborative, adaptive, and creative multi-use workspaces infused with technology; 2) provide flexible space to better meet Cimpress’ changing needs; and 3) create a truly responsive and engaging interior space with amenities, ergonomic features, and branding elements. Cimpress required an aggressive schedule to take occupancy by August 2015.

Using a collaborative design process, MPA designed an exciting workplace for employees on the front edge of a new industry. MPA’s open and collaborative workspace design maximized the efficiency of the building for Cimpress, reducing the need to occupy the full amount of square footage. The design also placed offices on the interior to offer natural light and views of the landscape. To create a more dynamic environment, workstations were configured in clusters, and linear pendant lights were responsively skewed to dramatic effect. To promote greater intra-floor circulation, MPA designed a monumental staircase in the lobby, adding glass and upgraded finishes to make the stair a convenient and compelling way to circulate. Cimpress’ office recently received LEED Gold certification by the USGBC.

To address other needs, the design and construction team relocated the electrical rooms to accommodate Cimpress’ data center, enlarge the bathrooms, and alter the ductwork and penetrations to accommodate additional infrastructure needs. Cimpress also enhanced the base building with the addition of a living green wall in the cafeteria, as well as expansion of the fitness center and creation of a game room.

To ensure a seamless design and construction process, Cimpress selected Commodore for the interior fit-out. Because the base building and tenant fit-out targeted the same completion date, all interior design decisions needed to be made in coordination with the base building team. MPA and Commodore thus monitored two concurrent projects on site. The team was able to maintain the aggressive 14-month schedule by creatively scheduling interior fit-out activities around the completed phased construction of the base building – even during the severe snowstorms of February 2015. Because the building was split into two phases, sub-contractors were able to proceed with interior construction even when conditions prevented work from being done to the exterior.

With some strategic planning, foresight and coordination, the design and construction team’s efforts ensured that 275 Wyman would be completed – and Cimpress would move into its new office – on time.

MP10150109 MP10150111 MP10150113 MP10150114 MP10150116 MP10150112-editedMP10150101-edited MP10150114

About the author

Bailey-1Tim Bailey, AIA is an associate partner and senior project architect at Margulies Perruzzi Architects. Consistently ranked as one of Boston’s top architectural and interior design firms, Margulies Perruzzi Architects services the corporate, professional services, research and development, real estate, and healthcare communities. For more information, please visit www.mp-architects.com.

Where is Lab Planning and Design Headed?

From the days of Sputnik to today, labs have truly evolved! The need for greater collaboration among researchers is having a huge impact on lab designs. Click here for an article by one of Boston’s lab experts!

by Creative Office Pavilion

Lesley University Combines Old with New in Recent Renovation

An Image of the outside of Lesley University

An Image of the outside of Lesley University

How does a 170 Year Old Church become a “Nexxus for the Arts” in Cambridge? With a lot of dedication and patience.  It took 10 years for Lesley College’s School of Art and Design to build a state of the art facility for their students.  On March 31st, IFMA’s Programs Committee set up a tour called, “Lesley College, Something Old, Something New,” which showed exactly why it took so long and why it was worth the effort.  The 70,000 square foot facility, much of it underground, is surprisingly compact yet filled with everything including a photo lab, a historic printing press, green screens, gas and electric kilns, a fully equipped wood shop and internet access throughout.  The students were in class and working on projects while we toured the facility and it was clear they were loving their space.

Members of Lesley University giving a tour of the renovated facility

Members of Lesley University giving a tour of the renovated facility

The panel discussion following the tour detailed the painstaking efforts the team went through to get as much space as possible for the students, preserve (and move!) the historic church (now the school library), and engage the community in their ongoing projects. The stained glass windows from the original church are being restored and placed back into the project on an on-going basis and add just the right touch to the peaceful library.   Dean Richard Zauft also spoke about how important it was to him to bring the community into the school not just through exhibits but workshops and summer programs.  When asked about what they would have done differently, each panelist had a different answer.  “More wall space to display art”, “More storage for art projects”, “Easier building controls” were among the responses.  Even with those wishes yet to be filled, the space has done what it was supposed to do:  upgrade facilities for students, unite a formerly dis-jointed campus and invite the community in.

  • Georgiana Olwell, ECO Logic Ltd. – IFMA Community Projects Committee Member